Euroopan jätteen vähentämisen viikko

Suomi osallistuu Euroopan jätteen vähentämisen viikkoon 21.-29.11.2015 jo kuudetta kertaa. Viikolla järjestetään jätemäärien vähentämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen tähtääviä tapahtumia ympäri Suomea.

Euroopan jätteen vähentämisen viikko sai täksi vuodeksi uudet upeat nettisivut, katso lisää osoitteesta www.ewwr.fi!

Viikko on osa euroopanlaajuista kampanjaa materiaalitehokkaamman ja vähäjätteisemmän arjen puolesta. Lisätietoa www.ewwr.eu.

banneri-h1

Jätteen vähentämisen viikko 2014

Viikon kärkiteemana 2014 oli Stop Food Waste mutta viikolla järjestettiin myös paljon muihinkin tärkeisiin teemoihin tarttuvia upeita tempauksia, katso lisää alta.

Euroopan jätteen vähentämisen viikon Suomen organisaattorina toimii Jätelaitosyhdistys ry yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ja Ekokumppanit Oy:n kanssa.

Tähteissä on tähtiainesta 24.-28.11.2014
Napapiirin Residuum Oy, Pidä Lappi Siistinä ry, Lapland Hotel Sky Ounasvaara sekä Lapin Martat
Tempauksen tarkoituksena on lisätä yläasteikäisten tietoisuutta/tietoa ylijäämäruuan ympäristövaikutuksista ja antaa vinkkejä ruokajätteen vähentämiseen. Tapahtumaviikolla jaamme sähköistä ja paperista materiaalia lappilaisille kouluille. Materiaali sisältää sekä yleistietoa, että käytännön vinkkejä sekä reseptejä. Rovaniemen koulut voivat tilata järjestäjiltä tietoiskun aiheesta.

Pakkausmuoviton viikko pesuloissamme 24.-28.11.2014
SOL Palvelut Oy, pesulat eri puolilla Suomea
SOL pesulapalvelut viettää ”Pakkausmuovitonta viikkoa”. Kampanjan tavoitteena on vähentää pakkausjätettä konkreettisella toiminnalla, viikon aikana pesulat antavat asiakkaille mahdollisuuden valita muoviton pakkausvaihtoehto pesun jälkeen.

Toisen romu on toisen aarre, 24.-28.11.2014
SOL Palvelut Oy
Yrityksen henkilökunta tuo heille tarpeetonta käyttökelpoista tavaraa lahjoitettavaksi asunnottomille. Kerätyt tavarat lahjoitetaan Vailla Vakinaista Asuntoa ry:lle.

Tavaranvaihtopäivät 23.11.2014
Ekokumppanit Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Moreeniassa vaihdellaan tarpeetonta tavaraa tarpeelliseen perinteiseen tapaan, paikalla lisäksi ammattijärjestäjä antamassa vinkkejä tavarapaljouteen, tervetuloa!

Linkola, Apunen ja Tavarataivas 28.11.2014
Ekokumppanit Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Ympäristöfilosofi ja kalastaja Pentti Linkola sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen keskustelevat ympäristöasioista Sampolan juhlasalissa. Kolmantena pyöränä paikalle on tulossa Petri Luukkainen, jonka elokuvan Tavarataivas trailerin katsomme tilaisuuden alussa ja filmin tilaisuuden lopussa. Keskustelun juontaaPirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Harri Kallio

Tähteitä nolla! 24.-28.11.2014
Ekokumppanit Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy sekä Pirkanmaan koulut
Tähteitä Nolla -kampanja haastaa ja oapstaa ala-asteen oppilaita vähentämään ruokajätteen määrää. Koulun keittäjät pitävät kirjaa siitä mitä ruokaa on ollut ja kuinka paljon ruokajätettä on syntynyt sekä kuinka paljon on ollut syöjiä.

Ruokaa rippeistä 24.-28.11.2014
Rosk’n Roll Oy Ab ja Itä-Uudenmaan Jätehuolto, Uusimaa
Oppilaat suunnittelevat ja tekevät tähteistä uusia annoksia ja kuvaavat luomukset. Paras riperuokakuva palkitaan maineen ja kunnian lisäksi maukkaalla jälkiruoalla kaikille osallistuneille. Lisäksi innokkaimmat koulut toteuttavat biojätteen punnistusprojektin, oppilaat mittaavat poisheittämänsä ruuan määrän jätteen vähentämisen viikolla ja sen jälkeen. Lisätietoa kampanjasta täällä.

Tekstiilit saavat uuden elämän 24.-27.11.2014
Lakeuden Etappi Oy, useita toimipisteitä
Ihmiset voivat tuoda tarpeettomia kodin tekstiilejä keräystapahtumaan. Tekstiilit annetaan hyväntekeväisyyteen, saaden näin uuden elämän. Lisäksi paikalla on jäteneuvoja, joka antaa vinkkejä jätteen vähentämiseen.

Tavaranvaihtoa 22.11.2014
Lakeuden Etappi Oy, Lapuan Nuorisotalo
Vaihtopäivä, tuo tavara jota et tarvitse ja ota itsellesi ”uusi” tavara tilalle. Näin annat sille uuden elämän.

Käsitöitä kierrätysmateriaaleista -päivä 22.11.2014
Lakeuden Etappi Oy, Ala-Nurmon koulu
Osallistujat Alanurmon koulussa oppivat käyttämään kierrätysmateriaaleja erilaisissa käsitöissä, suosimaan käytettyjä tuotteita ja vähentämään jätteen määrää jokapäiväisessä elämässä.

Jätteen vähentämisen ajatushautomo 25.11.2014
Lakeuden Etappi Oy, Lapuan Nuorisotalo
Osallistujat pitävät aivoriihin aiheena kuinka vähentää jätteen määrää. Paikalla jäteveuvoja kertomassa jätteen vähentämisen viikosta ja antamassa neuvoja.

Ruokahävikin vähentäminen on helppoa! 22.-30.11.2014
Loimi-Hämeen jätehuolto Oy ja Team Kestävä
Kampanjassa kehitetään kaksi menua viikoksi tähteistä. Edellisen päivän tähteitä voi laittaa seuraavan päivän ruokaan tai niistä voi kehittää kokonaan uusia aterioita. ”Jaa jämäruokareseptisi” -kilpailuun voi osallistu sähköpostilla tai Facebookin kautta 21.11. mennessä ja reseptit julkaistaan Jätteen vähentämisen viikolla. Lisäksi Forssan ostoskeskuksessa jaetaan tietoa ruokajätteestä viikon aikana, Tarjolla ruokalistoja sekä sesonkiruokakalenteri- ja jätehierarkia-tehtävät LHJ:n pisteellä.

Viikko ilman ostoksia -blogi 22.-30.11.2014
Loimi-Hämeen jätehuolto Oy
Blogi, joka kannustaa ihmisä välttämään tarpeettomia ostoksia ja vähentämään syntyvää jätettä. Bloggaaja ei osta mitään viikon aikana, ei edes ruokaa. Hän yrittää tulla toimeen pakastimeen ja kuiva-ainekaappiin kertyneillä aineksilla. Tavoitteena on herättää ihmiset miettimään omaa kulutustaan.

Älä osta mitään -päivä, työpaja ja vaihtotori 28.11.2014
Porin kaupungin ympäristövirasto
Käsityöpaja joulukoristeille ja -korteille kierrätetyistä materiaaleista. Lapset oppivat kierrättämään JäteVaakun ja Otson kanssa. Vaihda käytettävät tavarat! Voit tuoda 1-5 vaatetta, kirjoja, kenkiä jne ja ottaa saman verran mukaasi.

Kierrätysvinkit kirjastosta 22.-29.11.2014
Porin kaupungin ympäristövirasto
Kirjastossa järjestetään näyttely kaikesta kierrätykseen ja jätteiden vähentämiseen liittyvästä materiaalista, kirjat, DVD:t, lehdet jne. jota kirjastossa on tarjolla.

Vaihtotori toimistolle 24.-25.11.2014
Porin kaupungin ympäristövirasto
Ympäristöviraston työntekijät tuovat käytettyä tarpeetonta tavaraa kotoaan kokoustilaan. Päivän aikana saa valita mitä haluaa viedä mukanaan, ylijäävä tavara toimitetaan kierrätyskeskukseen.

Pakkaa fiksusti! 24.11.2014
Porin kaupungin ympäristövirasto, Harjavallan koulu
Seiskaluokkalaisille pidetään oppitunti, jossa opetetaan lajittelua ja kierrätystä. Lisäksi he osallistuvat työpajoihin joissa ideoidaan uusia tapoja pakata esimerkiksi joululahjat kierrätysmateriaaleja hyödyntäen.

Ravinnepankin julkistus 24.-28.11.2014
Porin kaupungin ympäristövirasto, Pori
Ravinnepankki on uusi projekti ruokajätteeseen liittyvän tiedon lisäämiseksi ja logistisen ketjun kehittämiseksi, jonka kautta koulut, kaupat ja muut toimijat voivat lahjoittaa ylijäämäruokaa tarvitseville keskitetysti. Lisäksi se kannustaa asukkaita kompostoimaan ruokajätettä tapahtumien ja tempausten avulla.

Tiedotuskampanja ruokahävikin vähentämisestä 22.-30.11.2014
Pirkanmaan Osuuskauppa, Pirkanmaa
Pirkanmaan Osuuskauppa viestii kampanjalla toimista ruokajätteen vähentämiseksi. Kärkinä Osuuskaupan pitkälle kehitetty ruoantilausjärjestelmä, joka ehkäisee ruokajätettä, päiväystuotteiden alennuskampanjat ja ruokajätteen lahjoittaminen.

Testaa Patarummun sivuilla oletko Jätenero!

Syöty ruoka on paras ruoka 26.11.2014
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy, Lahti
Lahdessa jätteen vähentämisen viikon tapahtumapäivää vietetään kauppakeskus Trion Vesku-aukiolla keskiviikkona 26.11. klo 12 –17. (Aleksanterinkatu 18, Lahti) Tapahtumassa kannustetaan vähentämään ruokajätteen määrää, annetaan ohjeita maukkaisiin riperuokiin ja opetellaan taittelemaan biojätepussi sanomalehdestä. pienennäbioberttaa.fi. –sivustolla voi käydä testaamassa millainen jätteen vähentäjä on ja liittyä BioBertan pienentäjiin. Sivustolle voi myös jättää omia jätteen vähentämiseen liittyviä vinkkejä. Tapahtumassa jaetaan tietoa myös biojätteen lajittelusta

Tavaranvaihtopäivät 24-25.11.2014
Tampereen ammattikorkeakoulu, Enve
Tavaranvaihtopäivät, tuo ja ota, musiikkia ja hyvää tunnelmaa! Molempina päivinä klo 10-15 voi tuoda tarpeetonta tavaraa ja ottaa vastaavasti tarvitsemaansa. Opiskelijat pitävät pöydät järjestyksessä ja huolehtivat järjestelyistä.

Seis ruokajätteelle 22.11-29.11.2014
Tampereen ammattikorkeakoulu, Enve
Ruokajätteen vähentämiseen opastavia julisteita ja infoja opiskelijaravintoloiden pöydissä ja seinillä. Esimerkiksi ”Ota mitä syöt” -julisteita.

Vinkkaa ja vähennä jätettä 22.-30.11.2014
Sita Suomi Oy, Vantaa, Uusimaa
Teemamme on kerätä mahdollisimman paljon ideoita siitä, kuinka jätteen syntymistä voi ehkäistä joka päiväisessä elämässä. Kohderyhmäksi olemme valinneet Sitan henkilökunnan sekä yritys- ja yksityisasiakkaamme.

Ruoka – Tarkoitettu syötäväksi  22.-30.11.2014
Turun Seudun Jätehuolto Oy and Rouskis Oy, Turku, Lounais-Suomi
Kymmenen Lounais-Suomalaista lounasruokalaa saa teemaviikon ajaksi kampanjamateriaalit esille asiakastiloihin. Julisteet ja pöytäkolmiot kertovat suomalaisesta ruokahävikistä, sen ympäristövaikutuksista ja kotikeittiön vinkeistä ruokajätteen välttämiseksi. Astianpalautuslinjaston luona ruokailijat saavat xylitolpastillipussit, joiden myötä positiivisella tavalla kiinnitetään huomio kampanjaan: ”Kiitos kun söit lautasen tyhjäksi!”

Tietoa ja innostusta jätteen synnyn ehkäisemiseen 22.-30.11.2014
Tampereen kaupunki, Tampere
Jaamme tietoa jätteen vähentämisen keinoista kaupungin toimitiloissa ja kannustamme henkilöstöä organisoimaan siivouspäiviä tai muita tempauksia toimistoissa. Viikkoa ennakoi 20.11.2014 järjestettävä henkilöstölle suunnattu koulutustilaisuus, aiheena jätehuolto ja jätteen synnyn ehkäisy.

Älä osta mitään päivän -kampanja 22.-28.11.2014
Luonto-Liitto, valtakunnallinen
Luonto-Liiton vuotuisen Älä osta mitään -kampanjan teemana on tänä vuonna Krääsätön joulu. Älä osta mitään -päivää vietetään 28.11. ja Luonto-Liitto kannustaa eri toimijoita järjestämään päivän aikana omia teemaan liittyviä tempauksia. Päätavoitteena on saada ihmiset kyseenalaistamaan kulutuskeskeinen kulttuurimme.

Tampereella tempaistaan 28.11. klo 12-19 Tampereella pääkirjasto Metsossa Krääsättömän joulun merkeissä. Aulassa lektroniikkaromuin koristeltu kuusi, voit tuoda omat elektroniikkajätteesi kuusen oksille. Lisäksi aineettomien lahjojen lahjakorttipaja koko päivän. Anna lahjaksi mieluummin aikaasi ja osaamistasi kuin turhia tavaroita.

Ruokaa vai roskaa 24.-28.11.2014
Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Vantaa
Ilmastoinfon toteuttama Ruokaa vai roskaa –kampanja pysähtyy Jätteen vähentämisen viikolla Vantaan koulutskeskus Variaan. Se on suunniteltu erityisesti lounasravintoloihin herättelemään asiakkaita poisheitetyn ruoan vaikutuksista. Onko ruuasta tullut itsestäänselvyys, kunnioitetaanko raaka-aineita ja ruoan tekemistä? Osataanko ruokaa ottaa sopiva määrä vai onko sen poisheittämisestä tullut tapa? Missä vaiheessa ruoasta tulee roskaa?

Ruokaa vai roskaa –kampanja on kiertänyt pääkaupunkiseudulla mm. Palmian, Unicafen, HUS Raviolin, Varian, Espoo Cateringin ja Vantin lounas- ja opiskelijaravintoloissa. Kampanja tuo ravintoloihin herättävää infomateriaalia ja siihen voi myös liittää biojätepunnituksen sekä ruokahävikkikyselyn lounasasiakkaille.

WANTED: Selkeät roskien lajitteluohjeet 24.-28.11.2014
Nurmijärven kunta, Nurmijärvi
Kilpailussa oppilaat saavat toteuttaa julisteina tai alle minuutin mittaisina videoina jätteiden lajitteluohjeet, jotka pätevät Nurmijärven kunnan alueella. Kilpailuaika on 24.-28.11.2014. Voittajat valitaan niiden kilpailutöiden joukosta, joissa on tiedot oikein. Lisäpisteitä saa selkeydestä! Parhaat ohjeet ovat sellaiset, joiden ymmärtämiseksi ei tarvitse osata suomea. Voittajatyöt julkaistaan kunnan viestintäkanavilla ja niitä voidaan käyttää jäteneuvonnassa.

Arvottomasta aarteeksi 24.-28.11.2014
Lassila & Tikanoja, Turku, Helsinki, Tampere, Jyväskylä, Oulu
L&T haastaa henkilöstönsä tekemään itselle arvottomasta aarteen toiselle. Keräämme viidessä L&T:n yksikössä 24.-28.11. leluja, talviurheiluvälineitä ja muita lastentarvikkeita HOPE-yhdistykselle, joka välittää ne vähävaraisille perheille. Lisäksi järjestämme perjantaina 28.11. Arvottomasta aarteeksi -päivän, jolloin jokainen voi tuoda työpaikalle yhden itselleen tarpeettoman tavaran ja ottaa tilalle jotain muiden tuomisista. Lanseeraamme myös viikon aikana Yammer-verkostossamme kierrätysryhmän, jossa työntekijät voivat jakaa kierrätys- ja tuunausvinkkejä sekä ostaa, myydä ja lahjoittaa tavaraa.

Uuden kierrätyskaupan avajaiset 29.11.2014
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, Espoo
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus avaa uuden kaupan Espoon Suomenojalle jätteen vähentämisen viikolla. Avajaisia juhlitaan 29.11. Avajaisjuhlissa Lennu Liito-orava laulattaa lapsia ja kaupassa voi tutustua matokompostorin toimintaan. Lisäksi tarjolla on kakkukahvit 500 ensimmäiselle. Lisätietoja nettisivuilta.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen tavoitteena on vähentää luonnonvarojen kulutusta, edistää tavaroiden uudelleenkäyttöä sekä lisätä ympäristötietoisuutta.

Tuo tullessas vie mennessäs 21.-22.11.2014
Kymenlaakson Jäte Oy ja KERKKO-verkosto, Kouvola
Kouvolassa suuren suosion saaneet Tavaranvaihtopäivät järjestetään jälleen marraskuun toiseksi viimeisellä viikolla. Edellisellä kerralla huhtikuussa kävijämääräksi arvioitiin ainakin 600 henkeä. Tavaranvaihtopäivillä tarpeettomaksi käynyt mutta vielä käyttökelpoinen tavara voi löytää uuden käyttäjän. Ohjelmassa lisäksi erilaisia toimintapisteitä, mm. Liikenneturvan heijastinkierrätystä ja Kymenlaakson jätteen neuvontaa ruokajätteen vähentämiseksi sekä HAMK:n opiskelijaparivaljakko esittelemässä mahdollisuuksia jätteen vähentämiseksi uusien käsityötuotteiden teossa.

 

banneri-h1

 

Jätteen vähentämisen viikolla 2013 tapahtumia järjestivät:

 • Ekokumppanit Oy ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy
 • Hatanpään lukio
 • HSY
 • Lakeuden Etappi Oy
 • Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
 • Pidä Lappi Siistinä Ry
 • Porin kaupungin ympäristövirasto
 • Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy
 • Rosk’n Roll Oy Ab
 • Tampereen yliopisto
 • Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK
 • Turun Seudun Jätehuolto Oy