Säästöä ja asumismukavuutta eksperttitoiminnalla

Ovatko taloyhtiösi asumisolosuhteet kunnossa? Tiedätkö, miten säästöjä voisi saada aikaiseksi?

Energiaekspertti oman taloyhtiön hallituksessa tietää, mihin kiinteistön energia ja vesi kuluvat. Ekspertti tietää, millaisia toimenpiteitä kannattaa tehdä asukkaiden neuvonnasta ja suunnitelmallisesta huollosta ja kiinteistönpidosta energiaremontteihin.

Talon kulutus syntyy kokonaisuudesta. Usein jo pienilläkin toimenpiteillä saadaan paljon säästöä aikaiseksi. Lämmitysjärjestelmän säädöt ovat usein pielessä tai lämmitysverkostoa ei ole tasapainotettu, jolloin osassa asuntoja saattaa palella ja osassa hikoilla.

Energiaekspertti toimii yhdyshenkilönä asukkaiden, isännöitsijän ja huollon välillä. Aikaisempaa kokemusta energia-asioiden parissa toimimisesta ei vaadita. Koulutukseen ovat tervetulleita myös isännöinnin ja huollon edustajat.

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuksiin!

 • Energiekspertin peruskurssi: kaksi maanantai-iltaa 17.3. & 24.3. klo 17.30-20 taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille ja huoltohenkilökunnalle Monitoimitalo 13:n Wivi Lönn -salissa, Pellavatehtaankatu 4, 4. krs., Tampere. Kouluttajana Kiinteistöliiton energia-asiantuntija Petri Pylsy. Ensimmäisen illan aiheena oli lämmön ja veden kulutus, toisen illan teemoina ovat sähkönkulutus ja korjaushankkeet. 24.3. illassa on vielä tilaa. Osallistuminen on maksutonta, mutta edellyttää ilmoittautumista: emilia.olkanen@tampere.fi tai 040-8062 408.
 • Energiaekspertin jatkokurssi: kolme maanantai-iltaa 31.3., 7.4. ja 14.4. klo 17-19.30 taloyhtiöiden hallituksille, isännöitsijöille ja huoltohenkilökunnalle Kaukajärviosuuskunnan tiloissa, Juvankatu 10, Tampere. Kurssilla syvennytään tarkemmin kiinteistöjen energian- ja vedenkulutukseen. Koulutuksessa opitaan energiakatselmoinnin perusteet ja parhaat säästökohteet. Luentomateriaalin lisäksi Iltojen aikana tavataan vanhoja eksperttejä, tutustutaan kaukajärveläisiin taloyhtiökohteisiin ja pohditaan oman kiinteistön ongelmakohtia pienryhmissä.  Kurssin paikat ovat täynnä, seuraava kurssi järjestetään syksyllä 2014. Lisätietoa: emilia.olkanen@tampere.fi tai 040-8062 408. 

  Kevään 2014 energiaeksperttikoulutukset järjestetään yhdessä Ympäristöministeriön rahoittaman Ekokoti-hankkeen, Kiinteistöliiton ja Kaukajärviosuuskunnan kanssa.

Taloyhtiöille säästöä yhteishankinnoilla

Taloyhtiöt voivat säästää merkittäviä rahasummia tekemällä hankintoja yhdessä. Maanantaina 27.1. kello 17-20 kuullaan lisää ryhmäkorjaushankkeista ja erilaisista asunto-osakeyhtiöiden yhteishankintamahdollisuuksista. Illassa kuullaan myös suunnittelun mallintamisesta ja nykyisistä valtion avustuksista.

Tilaisuus järjestetään Technopolis Yliopistonrinteen tiloissa osoitteessa Kalevantie 2, Tampere. Illan järjestävät Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry ja Tampereen kaupungin TARMO – Tampereen seudun asuinalueet energiatehokkaiksi -hanke. Tilaisuuden järjestämiseen on saatu tukea OK-opintokeskukselta.

Illan ohjelma:

16.30 Kahvitarjoilu

17.00 Alkusanat Jorma Koutonen, Kiinteistöliitto Pirkanmaa & Emilia Olkanen, TARMO-projekti

17.15 Onnistunut ryhmäkorjaushanke: Mikko Tarri, A-Insinöörit Suunnittelu Oy

18.00 Kokemuksia ryhmäkorjaushankkeesta: Pasi Toppi, hallituksen puheenjohtaja, As Oy Saarenkärki

18.15 Tauko

18.30 Yhteishankintamahdollisuudet taloyhtiöissä: Jussi Korja, Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry

19.00 Suunnittelun mallintaminen päätöksenteon apuvälineenä: Mikko Tarri, A-Insinöörit Suunnittelu Oy

19.45 Valtion avustukset taloyhtiöille: Eeva-Liisa Anttila, Tampereen kaupunki

 20.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumista ennakkoon. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tulostettava ohjelma

Kiinteistöliitto Pirkanmaa on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio, joka edustaa pirkanmaalaisia asunto-osakeyhtiöitä,kiinteistöosakeyhtiöitä ja vuokratalokiinteistöjä.

TARMO – Tampereen seudun asuinalueet energiatehokkaiksi on hanke, jossa taloyhtiöt tekevät yhteistyötä energiatehokkuuden parantamiseksi eri lähiöissä. Osallistuminen on maksutonta. Lisätietoa: www.tarmoprojekti.fi.

 

Poistoilman lämmöntalteenotto vanhaan kohteeseen?

Ilmanvaihdon mukana katoaa harakoille tyypillisesti noin 30-40 % rakennuksen lämpöenergiasta. Maanantaina 25.11. klo 17-20 TARMOn Lämpö talteen -illassa on tarkoitus vastata kysymyksiin

 • Paljonko poistoilman lämmöntalteenotolla voitaisiin säästää?
 • Voidaanko lämmöntalteenotto lisätä vanhaan taloyhtiökohteeseen?
 • Millä tekniikalla se kannattaisi toteuttaa?

Käsittelyssä ovat pääosin 1960-1980 -luvuilla rakennetut kerros- ja rivitalot.

Illan ohjelma:

16.30     Kahvitarjoilu

17.00     TARMOn palvelut taloyhtiöille
Emilia Olkanen, TARMO-hanke

17.15     Poistoilman lämmöntalteenoton mahdollisuudet vanhoissa kohteissa
Arto Hannula, Lämmitysenergia Yhdistys ry

18.15    Tauko

18.30     Poistoilman lämmöntalteenoton asentaminen vanhaan kerrostalokohteeseen, case As Oy                  Vuorikilpi, Jyväskylä
 Janne Heinonen, Enermix Oy

19.15     Lämmöntalteenottojärjestelmien seuranta
 Timo Heikkilä, Tampereen Kaukolämpö Oy

20.00     Tilaisuus päättyy

Tilaisuus on maksuton. Paikkoja rajoitettu määrä, ilmoittautumiset: emilia.olkanen@tampere.fi tai 040-8062 408.

Lämmitetään tehokkaasti

TARMOn lämpöillassa 30.9. puhutaan tehokkaasta lämmittämisestä. Usein kiinnostutaan lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta, vaikka paras ratkaisu saattaisi löytyä oikeista säädöistä ja pienistä korjauksista. Lämmönjakojärjestelmä on myös mahdollista saada toimivammaksi vedenkäsittelyjärjestelmän avulla.

Toisaalta lämpöillassa annetaan myös tietoa erilaisista lämmitysjärjestelmistä ja järjestelmän vaihtamisen taloudellisuudesta. Tervetuloa kuulemaan lisää! Tilaisuuden ohjelma

TARMOon osallistuvat taloyhtiöt saavat myös kouluttaa omaan kiinteistöönsä energiaekspertin. Ekspertti on taloyhtiön asukas, mielellään hallituksen jäsen, joka toimii yhteistyössä isännöinnin ja huollon kanssa. Ekspertti on perillä kiinteistön ja asukkaiden energiankäytöstä ja auttaa tekemään säästöjä. Toiminnalla on ollut merkittäviä vaikutuksia kulutuksiin.

Eksperttitoiminta lanseerattiin 1990-luvuilla vuokratalopuolella. Tällä hetkellä eksperttejä toimii lähinnä Jyväskylässä ja Tampereella. TARMOn koulutuksella tähdätään myös eksperttikoulutuksen ja -toiminnan kehittämiseen. Asunto-osakeyhtiön ekspertin on hyvä olla hieman paremmin perillä kiinteistöön liittyvistä asioista verrattuna opiskelija- ja vuokrataloyhteisöihin.

Eksperttikoulutuksessa on vielä jonkin verran paikkoja vapaana. Kysy lisää: emilia.olkanen@tampere.fi tai 040-8062 408.

Kiinnostaako energian ja rahan säästö? Lämpö talteen!

TARMOn syksy alkaa keskiviikkona 28.8. klo 17-20 taloyhtiöiden energiaillan merkeissä. Monitoimitalo 13:ssa pidettävän tilaisuuden erityisteemana on poistoilman lämmöntalteenotto energianhallinta- ja ryhmäkorjausaiheiden lisäksi:

TARMOn energiailta taloyhtiöille
Keskiviikkona 28.8. klo 17-20 Monitoimitalo 13:n Wivi Lönn –salissa, Satakunnankatu 13, 4. krs

16.30     Kahvitarjoilu

17.00      TARMO-hanke ja uudet korjausrakentamisen energiamääräykset
Emilia Olkanen, projektipäällikkö, TARMO-hanke

17.15      Tavoitteellinen ylläpito ja energianhallinta taloyhtiöissä
Petri Pylsy, energia-asiantuntija, Kiinteistöliitto

18.00      Ryhmäkilpailutus ja –korjaus taloyhtiöissä: esimerkkejä Kaukajärveltä
Tarja Ahovainio, isännöitsijä, Kaukajärviosuuskunta

18.45      Poistoilman lämmöntalteenotto vanhoissa kerrostalokohteissa
Ari Elorinne, hallituksen jäsen, Tampereen LVI-tekninen yhdistys ry

19.15      Lämmöntalteenotto: kokemuksia Vellamonkatu 16:sta Tammelassa
Jukka Kaleva, tekninen isännöitsijä ja hallituksen jäsen,
As Oy Vellamonkatu 16

19.30     Aikaa kysymyksille

20.00     Tilaisuus loppuu

Tilaisuus on maksuton, paikkoja rajoitettu määrä. Ilmoittaudu mukaan: emilia.olkanen@tampere.fi tai 040-8062 408.

Syyskuun alussa alkaa myös energiaeksperttikoulutus, johon TARMOon osallistuvat taloyhtiöt saavat osallistua. Oma energiaekspertti auttaa taloyhtiötä säästämään energiaa ja sitä kautta rahaa. Ensimmäinen eksperttien koulutusilta on maanantaina 9.9.

Ilmoita taloyhtiösi mukaan hankkeeseen!

Kesä tulee kerrostaloon

TARMOn toukokuun tilaisuudessa Kiinteistöliiton energia-asiantuntija Petri Pylsy kertoi kesäajan petri_ja_yleisosisälämpötilojen energiatehokkaasta hallinnasta, arkkitehti Tiina Leppänen Tammelan rakennusprojektista, yhteisöllisyyskouluttaja Meri Lähteenoksa kaupungin kyläyttämisestä ja tutkija Jenny Turunen visioi kaupunkiviljelyn mahdollisuuksia.meri_pieni

jenny_pieniKesäaikaan useissa taloyhtiöissä kärsitään lämpöongelmista. Lännen suunta on lämmittävin, sillä auringon laskiessa säteet osuvat vaakasuoraan ikkunaan ja suurempi osa lämmöstä pääsee rakennukseen. Petri Pylsyn mukaan paras tapa torjua auringon lämpö on saada se jäämään kokonaan rakennuksen ulkopuolelle.

Markiisit ja kaihtimet ovat tehokkaimpia ikkunan ulkopuolella. Jos verho on vain huoneen sisällä, on lämpö jo päässyt ikkunaan asti, jolloin se toimii lämpöpatterina ja lämmittää jonkin ajan kuluttua myös verhon. Suomessa ei vielä asenneta paljoa lämpöä torjuvia ikkunakalvoja, mutta jo Ruotsissa ne ovat saavuttaneet suuren suosion. Pinnoitetulla ikkunalla saadaan lämpötilaa alennettua useita asteita.

Mikäli jäähdytykseen kuitenkin päädytään, raskaampana toimenpiteenä on mahdollista kaukokylmän tuominen koko taloon tai huoneistokohtaisen ilmalämpöpumpun asentaminen. Kaupoissa on myynnissä erilaisia pieniä jäähdytyslaitteita, joiden sähkönkulutus kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä. Diaesitys

Tiina Leppäsen, Meri Lähteenoksan ja Jenny Turusen puheenvuorot julkaistaan piakkoin TARMOn verkkosivuilla.

TARMO toivottaa hyvää ja energiatehokasta kesää!
 

 

TARMO-hanke aloitti toimintansa seminaarilla 3.4.2013

Uusi TARMO – Tampereen seudun asuinalueet energiatehokkaiksi -hanke aloitti toimintansa Tampereen seudulla. Projektissa taloyhtiöt tekevät yhteistyötä energiatehokkuuden parantamiseksi eri lähiöissä.

Projektia toteuttaa Tampereen kaupungin ECO2-hanke yhdessä Ekokumppanit Oy:n kanssa. Hanketta rahoittavat ELY-keskus, Euroopan aluekehitysrahasto ja Tampereen kaupunki.

TARMO – hankkeen aloitusseminaari järjestettiin 3.4.2013 Tampereen kaupungin valtuustosalissa. Aloitussanat piti ECO2-hankkeen johtaja Pauli Välimäki.

Lisäksi kuultiin seuraavat alustukset:
ryhmakorjaukset_pieni

 • Tavoitteellinen ylläpito ja energianhallinta taloyhtiöissä, Matti Hellgren, energia-asiantuntija, Talokeskus
 • Ryhmäkilpailutus ja –korjaus taloyhtiöissä: esimerkkejä Kaukajärveltä Heikki Niemelä, toimitusjohtaja, Kaukajärviosuuskunta
 • Laskurien käyttö energiahallinnan tukena Juhani Heljo, projektipäällikkö, Tampereen teknillinen yliopisto
 • Energia- ja korjausrakentamisen uudet säännökset Sirkku Laine, energianeuvoja, Rakentamisen ja asumisen energianeuvonta
 • Tarmon alustava toimintamalli Emilia Olkanen, projektipäällikkö, TARMO-hanke.

Lue lisää hankkeesta ja ilmoittaudu mukaan!